Barát vagy pszichológus?

Persze, a kérdés valójában értelmetlen, hiszen számtalan különbség van köztük, és korántsem az a leghangsúlyosabb, hogy a pszichológusnak fizetünk, a barátunknak pedig nem. (Na jó, néha a sörét, amikor hajnalban egy bárban kiöntjük neki a lelkünket.)
Mégis, sokszor hallani olyan véleményt, hogy az szorul rá a pszichológusra, akinek nincsenek barátai, valamint, hogy akinek van legalább egy jó barátja, annak nem kell pszichológus, sem semmilyen más segítő. Nos, ez egy felületes megállapítás, amely legfeljebb, ha részigazságokat tartalmaz.
Először is, a pszichológus nem lesz a barátunk. És a barátunk sem lehet a pszichológusunk, ha történetesen van rá képesítése. (Legalábbis, erősen ellenjavallt.) A két kapcsolat természetéből adódóan más. A baráti kapcsolat célja alapvetően a kapcsolat maga. Azért vagyunk a barátunkkal, mert szeretünk vele lenni, szeretjük őt magát, szeretve érezzük magunkat általa, és jó érzés a társaságában lenni. Örülünk annak, hogy a barátunk van, létezik, és örülünk annak, ha együtt töltünk időt. (Ha nem, azt én nem tekintem barátságnak.) Ezzel szemben a pszichológus a segítőnkül szegődik, eszközévé válik a fejlődésünknek, és kimondottan erre szerződünk vele.
Természetesen, a baráti kapcsolatainkból is rengeteg erőt meríthetünk (a társas támogatás az egyik legalapvetőbb szükségletünk, és legnagyobb megtartó erőnk az életben), de nem ugyanazt nyújtják,mint a szakmai segítség. A barátunk nem biztos, hogy objektívan lát minket. Sőt! Szinte biztos, hogy elfogult, és ez így van jól! Ezért aztán nem tud ránk objektíven reagálni sem. Nem tud minket úgy visszatükrözni, mint egy jól képzett szakember. A barátunk nekünk fog igazat adni, minket fog támogatni egy nehéz helyzetben - s esetleg épp szeretetből hallgatja el azt, hogy boldogulásunk érdekében bizony érdemes változtatnunk valamin. Sokszor a barátunk a saját szűrőjén keresztül nézi a problémánkat, a saját nézőpontjából reagál - hiszen nem tanulta meg, hogyan tudna elfogadó, ám objektív pozícióba helyezkedni. Tanácsai - még ha a legjobb szándékkal adja is. mégiscsak az ő, és nem a mi megoldási módjaink. Egy szakember azonban segít átgondolni és a magunk számára egyértelművé tenni a saját szempontjainkat és lehetőségeinket. Rávilágít rejtett motivációinkra, esetleges játszmáinkra, és segít eligazodni saját lelkünk útvesztőiben.
És ennél még jóval többet tud egy jól képzett segítő - attól függően, milyen módszereket sajátított el. Erről egy következő posztban. Addig is, gondoljunk hálával és szeretettel a barátainkra, hiszen valódi áldások ők az életünkben!